Keresés
Keresés
0 Kosár
Kosaram

Ötvályús-forrás

Ötvályús-forrás
  
  
  
 
Ötvályús-forrás Véménden a Dobó Katalin utca végénél, lakóházak mellett fakad a forrás. Téglából épített betonozott támfalból kiálló vascsőből folyik a forrás vize egy kővályúba. Nevét, az egykor öt egymás mellett lévő vályúról kapta, melyek állatok itatását szolgálták. A forrás nagyon bővizű, vízhozama: 60-100 liter/perces. Vize a lakóterület beépítettsége miatt nem iható - nitrátos.

Véméndi csorgó Az előbbi forrás szomszédságában, attól 25 m-re található. Egy boltíves téglapillérű tárószerű aknából folyik ki a víz, mely egy lépcsőn vízesésszerűen hullik alá. A forrás mögött egy hatalmas víztározós medence van, mely régebben a lakosság vízhasználati igényét szolgálta. A forrás kifolyásánál erős mésztufa kiválás figyelhető meg, mely a patakban már az esés hiánya miatt már nem fordul elő. A bővizű forrás hozama 40-80 liter/perces értéket is produkál. Vizem nem mindig folyik, mivel időszakosan elvezetik, vagy hasznosítják azt.

A forrásrendszer megközelíthető a Kossuth Lajos utca - Dobó Katalin utca irányából a Sárga Kör turistajelzést követve, vagy Véménd központjából a Sárga Háromszög turistajelzést követve.