Cím: 7726 Véménd, Kossuth Lajos utca 117.

Megtekinthető előzetese bejelentkezést követően.
Bejelentkezés: Schreck Bernadett: +36 69 543 025, Horváth Eteléné: +36 30 330 4669

 

A Véméndi tájházat 1912-ben Elter Ferenc és Hock Anna építette. 1945-től 60 évig az Illés család tulajdonában volt. 2007-ben vásárolta meg a véméndi önkormányzat. Az épület hosszanti irányban épült, ezért "Langhaus-nak" nevezik az ilyen épületeket. Három-négy generáció is elfért benne. A ház hátsó fala vertfal. A homlokzat téglából épült, a többi fal vályogból készült.

Az első szoba a sváb "tiszta" szoba falait eredeti mintával és színekkel festették ki. A magasra vetett ágyak hímzett ágyneművel gyönyörűek. A sublót és szekrények tele vannak eredeti csodaszép sváb népviselettel, közülük a legegyedibb a ritkaságszámba menő bébiingek, ruhák, tartozékok.

A német konyha a régi korok hangulatát idézi.

A felvidéki szoba gyönyörű berendezése már a polgárosodás jeleit mutatja. A sublót még egy 1947 előtt elkészült "body-t" is rejteget. Sok használati eszköz is helyet kapott itt.

A székely szoba ékköve a keresztszemes hímzésű párnákkal megvetett ágy a sokszínű szőttessel. Csodaszép népviseletük is szemet gyönyörködtető. A színes rongyszőnyegek a székely asszonyok szövőtudományát igazolják.

A hátsó szoba, konyhában régen a nagyszülők laktak. Ebből a konyhából most egy mellékhelyiséget alakítottak ki. A szobát oktatás céljából projektek kivitelezésére szeretnék berendezni. Hagyományos ételek sütését, főzését és kézműves foglalkozásokat terveznek itt. Itt kap majd helyet a régi viaszöntő berendezés.

A pince meredek lépcsői félelmet keltőek.

A présház gyönyörűen berendezett. Az istállóban egy ritkaságszámba menő istállófüggőágy is látható, amelyen régen a legények, illetve a férfi cselédek aludtak.

Az egykori répakamrába kerül Hahn György borbélymester műhelye.

Az óriási pajtában régi mezőgazdasági gépek és eszközök tekinthetők meg.

A régi kút gyönyörű dísze az udvarnak.

A házat 2008-ban renoválták, így az most az eredeti formájában és színeiben pompázik. A helyreállítási munkálatokat a német kisebbségi önkormányzat szervezésében a helyi kultúrcsoportok, a GJU tagjai, illetve még sokan a falu lakosai közül társadalmi munkában végezték. A berendezési tárgyak, viseletek eredetiek, önkéntes felajánlásból kerültek a tájház tulajdonába. 

A tájházban  a véméndi svábok, székelyek és felvidékiek történelmével ismerkedhetünk meg.  Szőttesek, népviselet, használati tárgyak, mezőgazdasági eszközök, szentképek, fényképek láthatóak a korhűen berendezett szobákban. A tájházat 2008. június 14-én adták át, a Véméndi Falunapok keretében.

A tájház a fenti elérhetőségek valamelyikére történő előzetes bejelentkezés után látogatható. A belépés ingyenes, adományokat szívesen elfogadunk a további helyreállítási munkálatokhoz.