2013. telén, megújult Véménden az egykori Szent-kút és a fölé épített kápolna, mely Véménd észak-nyugati részén az északra irányuló mellékvölgy kezdetében található. Véménden az 1690-es évektől éltek szerbek. A faluban 1844-ben templomot építettek, a Szent-kút vagy Szerb-forrás (vodica) fölé 1851-1852-ben épült kápolna, melyben egy ikonosztáz került elhelyezésre. Mivel a szerbek az 1920-as években elhagyták a falut, így a szent hely kultusza feledésbe merült, végül az 1980-as években a kápolna összedőlt. Az idősebb véméndi lakokosokban mindmáig élt az emlékezet a gyógyító erejű forrásról, mivel régebben még szokás volt kilátogatni ide, és gyakran kihozták a beteg gyermekek ruháit, melyet itt a kápolnánál helyeztek el - hittek a Szent-kút vizének gyógyító hatásában. Csibi Gergelyné kezdeményezésére, a Mecsek Egyesület Munka Osztálya 2013. novemberében elvégezte a kápolna romkonzerválását és egy új ikonosztáz is került beépítésére a fal fülkéjébe. Az egykori merítős forrás kifolyócsöves forrássá lett alakítva és az új homlokfalban látható a gránittábla a forrás megnevezésével és a szerb kereszttel. 


A forrás vize a karbon korú gránit feletti pleisztocén korú murvás homok a víztartó réteg, amelyből a területen általános fedést alkotó lejtőlöszön keresztül történő átszivárgással képes kijönni a víz. Természetes utánpótlás csak csapadékból történik. A forrás vízhozama csapadéktól függően 2–8 liter percenként. A forrás foglalása kútszerűen a (most helyreállított) kápolna alatt van. A forrás vizét innen vezették el a közeli forrás falazatához. A terméskő falazat a közelben bányászott gránitból készült. A forrás névtáblája is gránit, de ezt nem itt bányászták. Ezen látható a forrás neve, egy szerb kereszt, valamint a forrás építésének dátuma. A forrást a Mecsek Egyesület Munka Osztálya (Baumann József forrásépítő) a Mecsekerdő Zrt. (Józsa Zoltán, Hauk Nándor) segítségével építette.

forrás: Baranya Megyei Természetbarát Szövetség

A Szerb kápolna és Szent-kút megközelíthető Véménd központjából a sárga kör turistajelzésen haladva. Túrája során látogassa meg a Szerb temetőt is.

 

 

tabla