A magyar közvilágítás történetében először állt át LED-technológiára egy egész település

 

Ünnepélyes keretek között 2011.06.16-án adták át az elkészült LED-es közvilágítást Véménden. Véménd az első település Magyarországon, ahol kizárólag környezetbarát, energiatakarékos LED fényforrások biztosítják a közvilágítást. Az eseményről számos internetes hírforrás számol be: "Hipermodern világítást kapott a település - ilyen még nem volt!", "Elsőként egy baranyai község állt át LED-es közvilágításra", "Az egész faluban LED-ek világítanak a lámpatestekben" - címmel.

Önkormányzatunk eddig is fontosnak tartotta az energiatakarékosságot, ugyanis kompakt fénycsöveket használtunk, és ezt váltottuk ki most a legkorszerűbb LED-es rendszerrel. Néhány hónapos előkészület után 2011. júniusában a falu 242 villanyoszlopát kevesebb, mint egy hét alatt szerelték fel az új fényforrásokkal.

A község főutcáin, a körforgalomban közlekedésbiztonsági okokból erősebben világítanak a lámpák, míg a kevésbé forgalmas területeken az eddig megszokott fényerőre állították be a lámpatesteket a szakemberek.

A beruházás teljes költsége 23 millió Forint, ebből hárommilliót az Európai Fejlesztési Bank áll, a többit egy magyar pénzintézet finanszírozza. A falu költségvetését egyáltalán nem terheli az átalakítás, nem kell önerőt vállalnia és állami támogatás sincs a konstrukcióban. A kivitelező cég kötött szerződést a bankokkal, településünk 2018-ig ugyanannyit fizet az áram számláért, mint eddig, a korszerűsítésből adódó megtakarítás, a hitel törlesztésére megy. Így önkormányzatunknak a speciális finanszírozási konstrukció miatt nem jelent többletkiadást a korszerűsítés.

Dr. Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa is tollat ragadott, és írásban is méltatta a páratlan kezdeményezést. Ugyanitt olvashatja el Drága Bálinttal, a kivitelező TIVI Kft. Ügyvezető igazgatójával készült interjút is. Részlet Dr. Szabó Csaba gondolataiból:
"A közvilágítás korszerűsítés energia megtakarítási adataiból számolva, ha országos szinten úgy fut végig a LED-es korszerűsítési folyamat, hogy Véméndhez hasonló megtakarítási számok és legalább fele ekkora megvilágítás növekedési adatokkal számolunk, akkor ez országos szinten akár 250 milliárd Ft megtakarítást is jelenthet az elkövetkezendő 10 évben. Ezen megtakarítások jelentős része az Önkormányzatoknál marad, így hát érdekük, hogy minél hamarabb kezdjék el a korszerűsítéseket. (...) A dolognak különös jelentőséget ad, hogy az itt felszerelt lámpatestek a magyar innováció eredményességét mutatják. Igen fontos számunkra, hogy versenyben legyünk a világ lámpagyártóival és külön öröm, hogy az első teljes település- korszerűsítésnél magyar terméket használtak fel. (...) A tápegység is magyar, és olyan vezérlése is van a lámpatest családnak, mely már a futurisztikus jövőbe mutat a lámpatestek fényáramának számítógépről vezérelt, rádiófrekvenciás jelekkel történő megváltoztatási lehetőségével. Gratulálok az eredményesen elvégzett munkához."

 

Az ünnepélyes átadás alkalmából készült újság letölthető innen. A megnyitón készült képeket megtekintheti a régi Véménd.hu Galériájában.

 

Forrás: www.pecsistop.hu, www.origo.hu, www.bama.hu, nyergesihirmondo.blogspot.com